BLOG

Spreken in het openbaar   15-05-2013

Wat is het mooi en inspirerend om mensen vanuit hun passie en bevlogenheid te horen spreken in het openbaar…  Om de woorden en bedoeling van de boodschap optimaal te ontvangen luister ik niet alleen actief maar schrijf ook zoveel mogelijk mee. Achteraf kan ik dan bij het teruglezen van mijn aantekeningen de zaken weer terughalen en overdenken. Bepaalde uitspraken springen er dan duidelijk voor mij uit, deze wil ik meenemen als waardevolle inzichten.

Deze week was het écht feest voor mij:

Maandagavond in Ede het seminar ‘Investeren in leiderschap’ met als sprekers: Ben Tiggelaar, Joel Aerts en Henk Stoorvogel. Alle drie spraken zeer bevlogen en ieder op zijn eigen manier over het onderwerp.

Woensdagmiddag in Utrecht het  ‘ISBW inspiratieseminar’  met de sprekers: Miranda Kampers en Jelle Brandt Corstius.  Miranda verbond alle punten om ‘de beste versie van jezelf’ te worden aan elkaar zodat een helder plaatje ontstond.  Jelle verhaalde over zijn grote passie: reizen, in zoals hij dat zegt:  ‘de moeilijke landen van de wereld’.

Zó mooi om zo veel verschillende mensen te mogen zien en horen spreken vanuit hun hart.  Zij deelden iets met ons, dat voor hen zeer waardevol is. Wat mij het meest bijgebleven is van deze sprekers…?

Ben Tiggelaar: “Na een hartaanval wil men gemotiveerd veranderen, 90% valt na circa één jaar terug in het oude patroon” en  “Waarin je gelooft, zal bezit van je nemen”.

Joel Aerts: “Probeer elke dag ’n stukje beter te worden” “Ontwikkel je leiderschap voor de vólle 100%”.

Henk Stoorvogel: “Iets delen vanuit je hart geeft nieuwe inspiratie, stuwt voort, woorden die leven scheppen, dynamiek van energie”.

Miranda Kampers: -“het beste uit jezelf halen, -beseffen waar jouw unieke talenten liggen, -‘voetsporen achter willen laten’ ambitie, -eigenwaarde, -geen tijd verliezen: Nú vanuit je kracht en passie delen wat je uit te dragen hebt, -laten zien waar je goed in bent-> zichtbaarheid, -boven de massa durven uitstijgen, -inspiratie halen uit jouw rolmodel, -“Het gaat erom dat je blijft plakken”, -laten zien: HIER ben ik!

Jelle Brandt Corstius vertelde vol enthousiasme over zijn reiservaringen in ‘moeilijke landen’. Maar ook hoe hij in zijn jeugd door zijn vader werd aangestoken met het reisvirus. Hoe zijn vader in zo’n land keihard rende om de bus te halen en er voor ging staan, wachtend tot het hele gezin Brandt Corstius ook die bus bereikte en veilig hadden plaatsgenomen.

Mooie authentieke personen met pakkende verhalen waar je iets uit mee mag nemen…

Ik hou er van!

HouDeZonzijde  John

 

‘Het Koningslied’  23-04-2013

Onvoorstelbaar wat ‘n ophef over zo’n goedbedoeld project. Van uit alle lagen van de bevolking mocht meegeschreven en meegezongen worden. Allen vertegenwoordigd, allen verbonden met elkaar en met het nieuwe koningspaar.  In plaats van het gecomponeerde lied eens rustig te laten binnenkomen en bezinken, vonden véle mensen dat zij direct hun (ver)oordelende reactie moesten laten horen. ‘Gewoon’ lékker negatief! Niet op zoek gaan naar de mooie en goede intentie maar plat en veelal grof AFZEIKEN. En dan ook nog ‘op de man spelen’ i.p.v. ‘op de bal’. Hoe verschrikkelijk is het nu werkelijk, dat het taalkundig gezien beter zou kunnen? De gekozen tekst  geeft samen met de muziek aan wat er zoal leeft onder de mensen. Toont de diversiteit aan. Geven we elkaar een hand en verbinden we ons met elkaar?  Of… kiezen we massaal voor negativiteit en mieren bevruchten?

Wanneer ik trainingen geef vraag ik mijn cursisten altijd om hun oordeel uit te stellen. Voortaan eerst te toetsen vanuit het hart en op zoek te gaan naar de goede intenties en pas daarna met een rustig  en weloverwogen uitspraak te komen. Het zou een hoop onnodig uitgesproken ondoordachte negativiteit schelen in deze wereld. De wereld zou er volgens mij zeker ‘n stuk zachter en mooier door worden…

HouDeZonzijde  John